Slimme regeling en communicatie appartementen

O3SHIFT

Het ontwikkelen van duurzame gebouwen zit in de lift. O3SHIFT ontwikkelt in Lier een site met 71 CO2-negatieve en klimaatneutrale appartementen. Traditioneel bestaat zo'n gebouw uit staal & beton maar O3SHIFT kiest resoluut voor hout van snelgroeiende sparren. Voor de dragende constructies wordt er gebruikgemaakt van Cross Laminated Timber of CLT uit duurzaam beheerde bossen.

Naast een duurzame structuur maakt O3SHIFT gebruik van het door SEDS ontwikkelde systeem voor centrale verwarming en warm water. Het kan op alle energiebronnen zoals zonnepanelen en warmtebronnen functioneren. Het gebruikt op ieder moment steeds de meest interessante bron.

Digitale innovatie

Om de doorlooptijd van het project te beperken worden sparingen voor technische installaties in de CLT structuur reeds in de fabriek voorzien. Dit vereist dat alle CLT elementen vooraf in 3D worden gemodelleerd. iSmart heeft alle elektrische componenten vooraf in het 3D model getekend en gecoördineerd met de uitsparingen voor CLT-productie. Een bijkomend voordeel van deze werkwijze: productietekeningen voor elektrische installaties worden eenvoudig van dit 3D model opgemaakt.

Automatisatie & controle

Voor het opwekken van verwarming & koeling maakt het gebouw gebruik van het warmtepompsysteem van SEDS dat het verwarmde water gecentraliseerd naar alle appartementen brengt. Voor de individuele regeling van de appartementen doet O3SHIFT beroep op de expertise van iSmart. We installeerden samen met onze partners het gebouwbeheersysteem Loxone. Deze installatie zorgt niet alleen voor de controle over verlichting in elk appartement maar zorgt ook voor de klimaatregeling, automatische zonwering & ventilatie. Elk appartement communiceert met de centrale regeling van SEDS.

De communicatie tussen alle systemen is cruciaal in dit project. Daarom installeerde iSmart ook een centraal netwerk dat de 3 gebouwdelen met elkaar verbindt via een glasvezelverbinding en communiceren alle 400 apparaten via dit netwerk. Van in het begin was het voor ons duidelijk: iSmart doet wat ze zeggen, digitaal denkwerk op maat, en knoopt dankzij hun uitgebreide expertise alle eindjes aan elkaar.

Seppe Van Hout - Bestuurder SEDS

Ben je geinspireerd door dit project?

Neem dan contact met ons op

In dit project tonen we onze multidisciplinaire aanpak met digitaal maatwerk:

 • 3D-modelleren elektrische componenten
 • Installatie & programmatie Loxone installatie
 • Netwerk & communicatie
 • Project management technische installaties
 • Integratie gebouwbeheer en bewonersadministratie

Administratieve vereenvoudiging

Het project zal deel uitmaken van één van meerdere projecten die O3SHIFT zal ontwikkelen en verhuren. Om het beheer hiervan te vereenvoudigen dienen verschillende systemen te worden gecentraliseerd. Zo zijn moeten er koppelingen gemaakt worden tussen volgende systemen:

 • Bringme (Intercom & pakketbrievenbus)
 • ILoq (toegangscontrole & slimme sleutels)
 • Loxone (verlichting, klimaat controle individueel)
 • SEDS (collectieve verwarming)
 • HomeDNA (platform voor huurders)
 • Build-Software (planningssysteem onderhoud)
 • Intern beheersplatform O3SHIFT

Vanuit het interne beheersplatform van O3SHIFT worden alle systemen geüpdatet zodat de gebouwbeheerder niet in elk systeem afzonderlijk aanpassingen moet doen. Het gebouw zal automatisch alle verbruiken in de verschillende systemen opslaan zodat de gebruiker een inzicht heeft in zijn verbruik en O3SHIFT makkelijk een afrekening kan opmaken.

Gebruikte technologieën

Cisco Meraki

Loxone

NextJS

Auth0

Sector

Bouw

Product

Gebouwautomatisering

Integraties

Webapplicatie

Wist je dat wij Loxone Gold Partner zijn?

Dankzij regelmatige bijscholingen en het realiseren van talrijke automatiseringsprojecten zijn wij zeer vertrouwd met het gebruik van Loxone.

Van woning tot kantoorgebouw, van verlichting tot klimaatcontrole & energiebeheer kan je op de expertise van iSmart rekenen.

Nood aan slimme automatisering voor je bouwproject?

Neem dan contact met ons op

Omarm technologie

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.